3 belangrijke brandveiligheid tips

Je gunt het je ergste vijanden nog niet: een brand in huis. Helaas zien we dat er in Nederland vandaag de dag nog steeds veel te veel branden voorkomen. Zowel bij particulieren als bedrijven. In dit artikel zullen we een aantal nuttige tips delen om de brandveiligheid van jouw woning of pand aanzienlijk te verbeteren zonder grote investeringen te hoeven doen.

#1: NEN 2555 rookmelders

De meeste Nederlandse huishoudens hebben inmiddels wel een rookmelder in huis. Soms zelfs meerdere. Goed bezig! Maar weet je zeker dat het gaat om NEN 2555 rookmelder(s)? Een standaard huis, tuin en keuken rookmelder is zeker beter dan niets. Maar het bouwbesluit schrijft specifiek NEN 2555 rookmelders voor. Wat maakt deze anders? Ze kennen in principe twee energie bronnen: batterij en netstroom. Dus mocht de stroom uitvallen, en die kans is substantieel bij een brand, dan kun je er zeker van zijn dat de rookmelder alsnog functioneert, en melding zal maken omdat deze inmiddels zal zijn overgegaan op de secundaire energie voorziening, namelijk de batterij.

Een ander punt waarin NEN 2555 rookmelders verschillen is dat zij gebruik maken van het optische meet principe om brand te detecteren. En dit is verfijnder dan de methodes die minder geavanceerde rookmelders inzetten.

#2: Brandvertragend impregneren van risico decoratie

Leuk en aardig al die versieringen met feestdagen en verjaardagen en jubilea. Maar een brandveiligheid expert krijgt het er benauwd van! Al die versieringen en decoratie verhogen de kans op brand significant. Zeker als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Veel brandveiligheid instanties en ook de brandweer bevelen aan om de versieringen en decoratie stukken voor het plaatsen brandvertragend te impregneren. Indien je bang bent de decoratie te beschadigen hierdoor, dan kunnen we je gerust stellen dat je angst ongegrond is (bron: Royal Safety). In principe merk je niets van brandvertragend impregneren. Het laat ook zeker geen chemische geur achter.

Brandvertragend impregneren is belangrijk, omdat het je extra tijd geeft om een brand onder controle te krijgen. Begrijp goed, brandvertragend impregneren voorkomt een brand niet, het maakt de decoratie en versieringen niet onbrandbaar o.i.d. Maar de mate waarmee een brand zich kan verspreiden zal beduidend minder zijn. En het zijn juist die extra minuten die het verschil kunnen maken.

#3: Brandblusser onderhoud

We zien ook dat de meeste huishoudens in Nederland wel een brandblusser hebben. Dit is een goede zaak. Maar waar het nogal eens aan schort is het onderhoud. Voor particulieren in tegenstelling tot ondernemingen zijn er namelijk geen regels en wetgeving omtrent het controleren van de brandblusser. Verder zijn brandblussers niet onbeperkt houdbaar (bron: RoyalSafety.nl). De meeste brandblussers zijn wel aan vervanging toe na zo een 10 jaar.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

objectbewaking